Technology

23 maart 2017

Economie transitie Bollenstreek: met BollenstreekLightrail en landingsbaan vliegende auto’s

Tags: , , , , , , , , , ,

Jaren van financiële en economische crisis ligt achter ons. Ondernemers, werknemers hadden moeilijke tijden. Winkelcentra in de Bollenstreek zagen steeds meer winkels sluiten en mensen verloren hun baan. Voordat u denkt ‘dat weet ik nu wel’ wil ik u graag meenemen in een aantal nieuwe oplossingen en een aanzet geven om te denken over hoe de streek concurrerend, aantrekkelijk en vernieuwend blijft.

In de  Duin- en Bollenstreek, hoort u politici vast vaker zeggen dat de Bollenstreek een  aantrekkelijk woongebied moet blijven, bereikbaar en met voldoende banen. Zodra dit wordt verteld tijdens bijvoorbeeld en politiek cafe, knikken de luisterende aanwezigen eensgezind. Maar bieden ze vervolgens de oplossing om de streek economisch aantrekkelijk te houden?

De Economische Agenda is opgesteld om de samenwerking tussen de gemeenten te verbeteren. Is deze agenda voldoende? Het is een goedbedoeld initiatief. Jammer genoeg vechten de gemeenten (lees: politici) onderling om wie met de eer van de projecten mag strijken. Tegelijkertijd gaat een grotere kans verloren: de gemeenten die zich als één partij opstellen naar het Rijk, de Provincie en ondernemers.

Tijdens de onderlinge strijd, vergeten politici dat een gezamenlijke lobby voor projecten veel effectiever is. Hoe geloofwaardig ben je als gemeente, wanneer je lobbyt voor bijvoorbeeld geld bij het Rijk, en iets later je buurgemeente met een (net) iets ander verhaal komt bij het Rijk? Hoe geloofwaardig ben je naar je ondernemers, als je in de ene gemeente van de Bollenstreek een ander vergunnings- en ondernemersbeleid hanteert dan in de andere? Het is tijd dat de politici uit de gemeenten groter durven te denken en over hun angst van ‘samen gaan’ heen stappen. Zonder deze stap, geen gezamenlijke vooruitgang en blijft de streek doormodderen.

Durf groot te denken: van vliegende auto’s tot BollenstreekLightrail
Kunnen en durven we groot te denken? Met een station in Sassenheim, Hillegom en Voorhout is het mogelijk om de omliggende steden en Schiphol met de trein te bereiken. Maar vanuit de kustgemeenten Noordwijk en Noordwijkerhout is de OV-verbinding naar de steden slecht. Een extra station in Noordwijkerhout realiseren, met een BollenstreekLightrail van Haarlem naar Den Haag (vv) die iedere tien minuten vertrekt, zou meer hoger opgeleide mensen naar de Bollenstreek trekken om te wonen. De Bollenvelden houden we vrij voor agrarisch ondernemerschap. Ook hoeven we de streek dan niet vol te bouwen met bedrijventerreinen, want gewerkt wordt er elders – en het is nog dichtbij, goed en snel bereikbaar ook. De BollenstreekLightrail maakt gebruik van bestaand spoor, zodat de investeringskosten niet onnodig hoog uitvallen.

“Een BollenstreekLightrail met extra station in Noordwijkerhout, is noodzakelijk om de streek bereikbaar en leefbaar te houden.”

De Rijnlandroute wordt aangelegd. Nu is het nog noodzaak de Noordelijke Ontsluiting van de Bollenstreek (Duinpolderweg) te realiseren. Maar zijn de gemeenten het onderling al wel eens of die weg er moet komen en waar? Dat zou een eerste stap zijn om vaart te maken met de realisatie.

Terwijl politici uit de streek nadenken over de bereikbaarheid, volgen de technologische ontwikkelingen elkaar snel op. Onlangs is de eerste vliegende auto geïntroduceerd. Hoe tof zou het zijn om de Bollenstreek een aantal start- en landingsbanen te realiseren zodat forenzen files kunnen ontwijken en binnen een paar minuten op hun werk kunnen zijn? Durven politici het aan om in hun (aankomende) verkiezingsprogramma’s de ruimte voor deze landingsbanen te benoemen?

“In 2025 de eerste streek met landingsbanen voor vliegende auto’s.”

Nieuwe economie: Investeren en faciliteren

Bestaande grote bedrijven trekken weg uit dorpen. Dat geldt voor heel Nederland en ook in de Bollenstreek. Het beleid van deze ondernemingen is, dat ze zich niet meer vestigen in kleine gemeenten (tot 20.000 inwoners). Daar is door politici weinig aan te veranderen. Maar wat is dan wel mogelijk? Zou een dorp als Noordwijkerhout zich niet verder kunnen profileren als ‘zorg’ dorp, met alles wat je nodig hebt op het gebied van zorg? Of backpackersdorp? Dat als je gaat backpacken, dat je de authentieke Bollenstreek moet hebben bezocht? Of juist alles met beleving voor kinderen? Een babywinkel, kinderkleding, ijswinkels en restaurants met speelhoeken? Of juist (startende) ondernemers uit de Greenport, technologie of zorgsector in een pop-up store (leegstaand winkelpand) een kans geven om zijn of haar bedrijf te starten? Welke optie een gemeente kiest, is niet zo relevant: maar kijk naar de nieuwe mogelijkheden die de nieuwe economie biedt.

“Met het einde van de financiële- en economische crisis nemen we afscheid van een periode. Nu gaat het erom, hoe de Bollenstreek de nieuwe kansen weet te pakken!”

Tijdens de financiële en economische crisis hebben we afscheid genomen van een periode van voorspoed en van het beeld dat het ‘allemaal’ beter wordt. De wereld is opgeschud en het is nu aan iedereen, ook Bollenstrekers, om daarin niet te blijven hangen, maar de kansen te pakken die er liggen. De streek aantrekkelijk en concurrerent houden, zal moeten worden gezocht in innovatie, differentiatie en regionale samenwerking.

Dezelfde streek, in de nieuwe werkelijkheid en in de nieuwe economie.  Ondernemers, politici en inwoners, pak die kans van die economische transitie. Nu is het moment!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *