Bollenstreek

6 april 2017

Spookdorpen of pop-up stores in ‘towns of the Netherlands’?

Tags: , , ,

Net als in veel andere gemeenten, staat ook in de gemeenten in de Bollenstreek de detailhandel onder druk. Ondernemers zijn zwaar getroffen door online winkelen, de economische crisis en de vergrijzing. Leegstand van winkels neemt hierdoor al jaren zichtbaar toe. Dit is slecht voor de aantrekkelijkheid van het winkelaanbod en de leefbaarheid van de dorpen. In de Economische Agenda zijn elf projecten benoemd om meer samen te werken. Alleen: detailhandel ontbreekt. Waarom is de retail, als motor van de economie, niet opgenomen in de Economische Agenda en blijven de afzonderlijke Bollenstreek gemeenten elkaar beconcurreren om de consument?

Gemeenten uit de Bollenstreek werken op het gebied van Retail niet veel samen. Ze willen ieder voor zich een aantrekkelijk centrum, gevulde winkelpanden en strijden om (dezelfde) inwoners en toeristen. Omringende gemeenten zitten niet stil. Ook zij trekken hard aan inwoners en toeristen.

Op minder dan een half uur rijden vanuit de Bollenstreek, verrijst in 2019 The Mall of the Netherlands’. In de mall wordt ingespeeld op alle actuele trends en ontwikkelingen in de retail. Het wordt een uniek, volledig overdekt winkelcentrum van 116.000m² met een viersterren serviceniveau waar een dagje uit centraal staat. Met gratis parkeerplaatsen en met ruimte voor beleving: winkelen in 280 winkels en eten in (een van de) 20 restaurants en er is ook een bioscoop. Hebben de Bollenstreek gemeenten zicht op deze ontwikkelingen in de veranderende wereld? Of worden de gemeenten in 2019 ‘wakker’ en zien ze dat nog meer lokale ondernemers zijn gestopt?

Het wordt tijd om na een periode van crisis, te kijken naar de nieuwe economie en hoe de centra in de Bollenstreek aantrekkelijk blijven voor haar inwoners en toeristen. Een regio Retailvisie is noodzakelijk om te komen tot een gezamenlijk ‘towns of the Netherlands’-antwoord op de nieuwe mall. 

Door co-creatie sessie met ondernemers kunnen creatieve en effectieve oplossingen worden gerealiseerd voor de ‘in te vullen panden’ (=leegstand). Hoe zorgen we ervoor dat het leuk blijft de centra te bezoeken? Welke panden kunnen worden gebruikt voor startende ondernemers, horeca en/of voor meerdere kleinere ondernemers in een pand? Hoe helpen we bestaande ondernemers die dat nodig hebben? Gemeenten geven daarmee de ruimte aan bestaande ondernemers, nieuwe initiatieven en houden daarmee de centra gevuld, aantrekkelijk en faciliteren de inwoners om het ondernemerschap te ontdekken.

Door niet gezamenlijk op nieuwe ontwikkelingen te anticiperen, worden de centra uit de Bollenstreek spookdorpen. Dus hup gemeenten: de blik naar voren, (laat) panden vullen en stimuleer het ondernemerschap. Alleen zo spelen we in op actuele trends en ontwikkelingen in de retail en voorkomen we dat de Bollenstreek in 2025 vijf spookdorpen rijker is.

One thought on “Spookdorpen of pop-up stores in ‘towns of the Netherlands’?

Comments are closed.