Tourism

13 april 2017

Destination Bollenstreek: Koningin Maxima en het icoon dat mist

Tags: , , , ,

Waar steden last hebben van Verblokkerisering en McDonaldisering, kunnen de dorpen uit de Bollenstreek zich nog onderscheiden. Iedere gemeente in de Bollenstreek doet (in meer of mindere) mate aan city marketing. Flyers, posters, websites en soms zelfs een eigen city marketeer: alles om het eigen dorp te promoten als ‘the place to be’. Gemeentelijke inspanningen op toeristisch vlak zijn noodzakelijk, maar volstaan niet om een regio te positioneren. Waarom blijft de ‘City-marketing’ dan toch zo beperkt? Wat zijn de voordelen van één regio-marketingstrategie, wat is nodig om de streek internationaal te promoten en hoe kan onze koningin Maxima daarbij helpen?

Groter denken: regiomarketing Bollenstreek

Regiomarketing werkt op drie domeinen: leefkwaliteit, economie en toerisme. Deze drie domeinen, die elkaar idealiter versterken en samen de uitstraling van een regio bepalen, hang samen met de drie grote doelgroepen van de regiomarketing: bewoners, bedrijven en bezoekers. Net zoals bij de marketing van een gewoon commercieel merk, gaat de marketing van een regio uit van een mix van elementen die de aantrekkingskracht ervan beïnvloeden of kunnen beïnvloeden. Iedereen kan een gemeentehuis met nieuwe vlaggen verfraaien en iedereen kan een nieuwe fietsroute uitstippelen. Maar is het niet sterker om de nieuwe vlaggen zo te ontwerpen dat ze het imago van de gehele Bollenstreek weerspiegelen? En om tours te ontwikkelen die gebaseerd zijn op verhalen uit de Bollenstreek en zo een beleving creëren?

Basis op orde en vooruit kijken

Op dit moment zouden vijf afzonderlijke Bollenstreek city-marketeers elkaar tegen kunnen komen op een internationale vakantiebeurs, waar ze ieder voor zich hun eigen gemeente proberen aan te prijzen als de bestemming. In plaats van kleine dorpen met ieder eigen city-marketing, zou één Bollenstreek gemeente met regio-marketing veel sterker over komen. Met een strategie die de sterke punten benadrukt, uitpakt met nieuwe ideeën en de regio een eigen gezicht geeft.

Van politiek en bestuurders mag ook een vernieuwings- en verbeteringsslag worden verwacht. De politiek (nu vijf gemeenteraden met 100 raadsleden en 5 colleges van Burgemeester en Wethouders) moet efficiënter en effectiever werken en de basis op orde brengen. In plaats van aandacht besteden aan ‘wie met wie’ en vooral ‘ wie met wie niet’ wil samenwerken of fuseren, moet ze aandacht hebben voor wat er leeft in de samenleving. Echte oplossingen voor de uitdaging presenteren en realiseren, zoals voor de (citymarketing) domeinen: bereikbaarheid, economie, fijne leefomgeving en toerisme.

Het icoon dat mist

De Bollenstreek beschikt wel over één troef die de aantrekkingskracht ervan verhoogd en dat zijn de bloemenvelden, met als kers op de taart de Keukenhof. Maar er zijn meer troeven: het strand, water(recreatie) bij de Kaag, wellness, ruimtevaart & innovatie. Die troeven worden onvoldoende benut.  Ook mist er een icoon dat jaarrond beschikbaar is, zoals de Eiffeltoren in Parijs, de Sagrada Familia in Barcelona of de Rotterdamse markthal.

Het komt erop aan om de bestaande Bollenstreek-troeven zo goed mogelijk uit te spelen en er eventueel nieuwe iconen aan toe te voegen, zodat dat ze elkaar versterken. Wat zou een jaarrond icoon zijn voor de Bollenstreek?

Bollenstreek internationaal & online

Online is de Bollenstreek niet goed gepositioneerd. U kunt als test ‘bollenstreek’ invullen bij een hotelwebsite als booking.com. Hoeveel hotels verwacht u te zien? Het zijn er om precies te zijn nul. Geen enkele. Daar ligt dus nog een enorme kans.

Voor internationale promotie is de volgende marketingleus van toepassing: “Wie niet kiest, wordt niet gekozen.” Gezamenlijk optrekken, keuzes maken en de streek positioneren is noodzakelijk om de streek (internationaal) te promoten. In Dafeng, China is het Flowerpark geopend. Dus waarom zouden Chinezen nog naar de Bollenstreek komen? Dat kan alleen nog als de streek zich positioneert als internationale bestemming: Bulb Valley Holland, met de nadruk op het authentieke en de harde werkers mentaliteit van de Bollenstreek. Dit zou het hele jaar rond geëxploiteerd moeten kunnen worden. Door bedrijfsbezoeken aan de bloembollentelers, kunnen de verhalen van de streek worden verteld en worden ingezet om belevingen te creëren die nergens anders kunnen worden beleefd.

Bollenstreek in Nederland: Koningspaar bij Corso

Binnen Nederland kan ‘Bulb Valley Holland’ zich ook nog beter profileren. Jaarlijks trekt de Bloemencorso in april, miljoenen bezoekers. Hoe tof zou het zijn om de bloemencorso in 2024 op Koningsdag te laten plaatsvinden en de Koninklijke familie het resultaat van de nieuwe regio-marketing strategie te laten zien? “Koningin Maxima, welkom in Bulb Valley Holland!”